Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu

Bez autora
Jul 02 2012

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna. Odlukom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice, Ministarstvo poduzetništva i obrta budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje. U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama, Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi Zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima. Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore.

Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicuObrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna.

Odlukom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice, Ministarstvo poduzetništva i obrta budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje.

„U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama, Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi Zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima. Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti“, navodi se u priopćenju Ministarstva, uz napomenu kako je u prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta za 461 obrt više od zatvorenih obrta.

Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik